Besplatna dostava
za narudžbe iznad 300 kn
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter
Save 10%
on your first order when you subscribe to newsletter
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter

Kategorija

Kategorije

Arhiva

Arhiva

Aromaterapija i post-covid sindrom

Dragi naši,

Sve se više u zdravstvenim krugovima govori o post COVID-19 sindromu, pošto je tema aktualna želja nam je da vas informiramo o istoj i pomognemo, koliko je to u našoj moći, da se umanje simptomi i povrati opće stanje zdravlja i blagostanja.

Post-COVID sindrom je stanje s kojim se liječnici sve češće susreću kod pacijenata koji su preboljeli COVID-19 i kod kojih je ova bolest ostavila posljedice otvorivši put prema ozbiljnim komplikacijama koje zahtijevaju daljnje praćenje i liječenje.

Simptomi post COVID -19 sindroma:

 • Osjećaj otežanog disanja
 • Bol u grudima
 • Suhi kašalj
 • Dugotrajan gubitak osjeta mirisa
 • Kroničan umor
 • Malaksalost
 • Poremećaj pamćenja i koncentacije
 • Noćno znojenje
 • Bolovi u mišićima
 • Glavobolje
 • Kožni osipi
 • Gubitak kose

Zašto COVID pacijenti gube osjet okusa i mirisa?

Gubitak osjeta mirisa (anosmija) javlja se kod mnogih bolesti i stanja, najčešće kod prehlada i drugih akutnih respiratornih infekcija, kroničnog rinosinuitisa, nosne polipoze te traume glave. Budući da su osjeti mirisa i okusa u našemu mozgu neraskidivo povezani, vrlo često poremećaj osjeta mirisa dovodi i do djelomičnoga ili potpunoga gubitka okusa (ageuzija).

Već u rano proljeće 2020., tek nekoliko mjeseci nakon prve potvrđene humane infekcije novim koronavirusom, pojavili su se znanstveni radovi koji upućuju na povezanost bolesti COVID-19 i simptoma poremećaja osjeta mirisa i okusa kod brojnih pacijenata, s prevalencijom čak i do 85%. S obzirom na to da nosna opstrukcija nije čest simptom u infekciji COVID-19 (za razliku od drugih respiratornih virusnih infekcija poput obične prehlade), postavilo se pitanje mehanizma nastanka anosmije. Analize su upućivale na to da se možda radi i o izravnoj virusnoj afekciji neurona njušnoga živca s potencijalnim značajnim rizikom za trajno oštećenje osjeta mirisa. Srećom, novija su istraživanja pokazala da virus izrazito pogađa tzv. potporne stanice olfaktornoga epitela koji se nalazi na samome krovu nosne šupljine, a ne izravno neurone. Budući da je njihova glavna uloga omogućavanje urednoga metabolizma samih neurona njušnoga živca, kod infekcije COVID-19 nastaje posredna blokada prijenosa informacije preko njušnoga živca u centralni živčani sustav. To se klinički manifestira kao djelomični ili potpuni gubitak osjeta mirisa, a zbog uske povezanosti, posljedično i gubitka osjeta okusa. (Izvor: https://doktor-online.hr/strucnjak-iz-kbc-a-zagreb-otkriva-evo-zasto-covid-pacijenti-gube-osjet-okusa-i-mirisa-te-kako-ovaj-simptom-ublaziti/)

Zašto je gubitak osjeta okusa i mirisa opasan simptom?

Iako se u prvi mah poremećaj osjeta mirisa i okusa čini beznačajan simptom u usporedbi sa životno ugrožavajućim simptomima respiratorne insuficijencije, prema svim relevantnim istraživanjima ti simptomi izrazito smanjuju kvalitetu života. Dugotrajni simptomi mogu dovesti do razvoja anksioznosti, depresije, pa čak i pothranjenosti. U ovakvim slučajevima razvoj anksioznosti uvelike ovisi o samoj osobnosti pojedinca, kao i o stupnju podrške koju bolesnik s anosmijom dobiva od bliskih osoba. Ponekad je korisno uvesti u terapiju i niske doze anksiolitika kako bi se što prije postigao psihološki balans, no pojave li se i simptomi depresije, svakako je potrebno potražiti stručnu pomoć psihijatra. (Izvor: https://doktor-online.hr/strucnjak-iz-kbc-a-zagreb-otkriva-evo-zasto-covid-pacijenti-gube-osjet-okusa-i-mirisa-te-kako-ovaj-simptom-ublaziti/)

Kako još pomoći pacijentima da vrate osjete okusa i mirisa?

Kako bi se što prije vratio osjet mirisa, uobičajeno se primjenjuju lokalni antiinflamatorni lijekovi poput nosnih kortikosterioda u spreju (mometazon furoat, flutikazon furoat, flutikazon propionat…). Također, korisno je pojačati higijenu nosne šupljine (učestalo ispiranje izotoničnom ili hipertoničnom otopinom morske vode), a neki liječnici preporučuju i tzv. olfaktorne vježbe koje se sastoje od intenzivnoga njušenja esencijalnih ulja (eukaliptus, klinčić, ruža…) više puta dnevno kako bi se potaknulo ponovno provođenje impulsa kroz disfunkcionalni njušni živac. (Izvor: https://doktor-online.hr/strucnjak-iz-kbc-a-zagreb-otkriva-evo-zasto-covid-pacijenti-gube-osjet-okusa-i-mirisa-te-kako-ovaj-simptom-ublaziti/)

Kako aromaterapija može pomoći i ublažiti simptome sindroma COVID-19

 Kod osjećaja otežanog disanja i boli u grudima:

Preporučujemo difuziju eteričnih ulja  pomoći difuzera u prostor u kojem boravite i to: eukaliptusa, čajevca, bora, revensare. Također preporučamo Respiratu sinergiju za difuze koja sadrži antibakterijska i antivirusna eterična ulja niaulija, eukaliptusa, čajevca, kajeputa. Preporučujemo Dea Flores Respirata balzam za prsa u kojem ćete pronaći eterična ulja jele, bora, eukaliptusa, tamjana…

Suhi kašalj

Najbolja pomoć za suhi nadražajni kašalj jest kombinacija eteričnih ulja čempresa i kadulje. Nakapajte 4 kapi čempresa i 1 kap kadulje na papirnatu maramicu, udišete kroz nos i zadržite dah 2-3 sekunde, izdahnite na nos (ponavljajte proces dok se kašalj ne smiri).

Također u aroma difuzer možete nakapati Respiratu ili eterična ulja eukaliptusa, bora, tamjana, čempresa…

Dugotrajan gubitak osjeta mirisa

Kod ovog problema ćemo se pozabaviti olfaktornim treningom i upute slijede u sljedećem blogu. Problem nije malen jer se manifestira na razne vidove života pa ćemo mu posvetiti posebnu pažnju.

Poremećaji pamćenja i koncentracije

Preporučamo vam eterična ulja: ružmarina, paprene metvice, limuna Ili jednostavno našu gotovu sinergiju Focus.

Bolovi u mišićima

Eterična ulja zimzelena, čajevca, eukaliptus globulus, ružmarin odlično djeluju na ovaj problem.

Prijedlog upotrebe: 60 ml hladno prešanog ulja lješnjaka, 30ml kantariona, 30 kapi zimzelena, 40 kapi čajevca, 40 kapi eukaliptusa, 50 kapi ružmarina.

Aplicirati na bolne mišiće.

Glavobolja

 

Ovisno o uzroku glavobolje možemo vam preporučiti sljedeće.

Ukoliko je glavobolja uvjetovana napetošću, stresom, nervozom primijenite et ulje ylang ylanga 50 kapi, et ulje geranija 20kapi u lješnjakovom ulju 50ml.

Ukoliko je glavobolja posljedica prehlada, temperature najbolje je primijeniti eterično ulje čajevca, paprene metvice i eukaliptusa g., po 30 kapi od svakog eteričnog ulja u 50ml lješnjakovog ulja.

Slobodno utrljajte ove sinergijske mješavine na područje zatiljka i vratne kralježnice.

Kožni osipi

Kod kožnih osipa je važno izbjegavati koristiti kreme koje sadrže kemijske sastavnice i početi koristiti preparate za kožu koji su certificirani Bio, Eco certifikatima.

Ono što vam možemo ponuditi su proizvodi Acutis calm i Acutis forte, naravno i sva preparativna kozmetika koja je Natrue certificirana.

Ukoliko je osip izrazito snažan u prvoj fazi smirivanja možete koristiti samo jojobino ulje za njegu dok se ne smiri nadražaj.

Gubitak kose

Eterična ulja ylang ylanga i ružmarina u bademovom ili lješnjakovom ulje mogu pomoći kod ovog problema. 50ml badema, 30kapi ylanga, 30kapi ružmarina

Podijeli:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin