Besplatna dostava
za narudžbe iznad €40
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter
Save 10%
on your first order when you subscribe to newsletter
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter

Kategorija

Kategorije

Arhiva

Alergije – učinkovita pomoć iz prirode

Proljeće je najugodnije i najljepše doba cvjetanja i rasta. Nažalost, alergičarima je ono pojam tegoba.

Alergije su najčešća kronična oboljenja u svijetu. Posljednjih desetljeća bilježi se stalni porast oboljelih, toliko da stručnjaci govore o epidemiji.

Procjenjuje se da 30-40% osoba u svijetu boluje od jedne ili više alergijskih bolesti, u Hrvatskoj najmanje milijun ljudi ima problem s alergijama različitog porijekla. (Bulat-Kadum, 2013.)

Zbog svega navedenog željeli bi putem ovog članka sagledati širu sliku preduvjeta u kojima nastaju alergijski poremećaji, te predložiti neka od mogućih rješenja za iste.

 

Naše tijelo – savršeno usklađeni sustav

Naše tijelo je savršeno dizajniran sustav, koji posjeduje svoje programe, logistike, obrane, logike i zakonitosti funkcioniranja. Ono je autentično, kompletno i nepatvoreno, dio cjelokupnog makrokozmosa, sastavni dio prirode.

Kompleksnost funkcioniranja našeg organizma i njegove često nesagledive reakcije očituju se u činjenici da je svaki djelić našeg tijela inteligentan.

Sastojimo se, između ostalog, od 37.2 bilijuna stanica, svaka naša stanica je u mogućnosti percipirati upute iz okoline u kojoj se nalazi i reprogramirati svoje djelovanje.

Dokaz inteligencije stanica, njihove komunikacije i povratne informacije ima značajne konceptualne i medicinske implikacije. Naime, uvriježeno mišljenje molekularnih biologa je da biološka informacija putuje isključivo sekvencijalno i samo u jednom smjeru (od DNA, preko RNA do proteina). Ovo vjerovanje potiče stav determinizma odnosno mišljenja da je sve već unaprijed određeno (zapisano u DNA) i da zapravo ne možemo napraviti ništa što će utjecati na zdravlje našeg tijela.

Novija istraživanja potvrđuju zapravo znatnu moć čovjeka u pogledu promjene zdravstvenog stanja organizma ishranom, mislima i prilagodbom na okolinu, do djelovanja na samu DNA strukturu.

Zapravo, ljudski organizam je savršeno usklađeni sustav kojemu svako odvajanje i udaljavanje od autentičnosti šteti i narušava njegovu prirodnu ravnotežu. Posljedično dolazi do disfunkcija sustava, na ovaj ili onaj način.

Disbalansi u organizmu vode do bolesnih stanja cjelokupnog sustava među koje spadaju i bolesti imunološkog sustava poput alergija.

 

Faktori koji pogoduju disbalansu organizma

Faktori koji pogoduju stanjima neravnoteže organizma su zagađeni okoliš, kemikalije u hrani (hormoni rasta, pesticidi, antibiotici, umjetna gnojiva, aditivi, pojačivači okusa, agresivni konzervansi, umjetni mirisi, rafiniranje), nedovoljno kretanje, negiranje i nerješavanje problema, stres te negativna samopercepcija.

Sve učestalija istraživanja posljednjih godina potvrđuju utjecaj emocija  i misaonih procesa na brojne tjelesne funkcije. Istraživanja su potvrdila da emocije utječu na otpuštanje posebnih vrsta molekula (koje spadaju u skupine peptida). One putuju međustaničnim tekućinama i spajaju se sa specifičnim, visoko selektivnim, receptorima koji se nalaze na stanicama u cijelom tijelu.

 

Zaključci ovih istraživanja su zapanjujući: ona potvrđuju da se biokemijske reakcije na mentalni i emocionalni stimulans – naše svakodnevne emocije i misli – ne odražavaju samo u mozgu već, često simultano, u doslovno svakom dijelu našeg tijela.

Posebno emocionalno stanje koje ozbiljno narušava ravnotežu cjelokupnog organizma je stres.

Jeste li znali da je stres = strah?

Stres je tjelesna reakcija na svaku promjenu koja zahtijeva prilagodbu ili odgovor.

Svi sustavi organizma- probavni, kardiovaskularni, imunološki i živčani – se prilagođavaju kao odgovor na stres.

Kroz povijest stres nije nosio negativnu konotaciju koju danas ima. Naime, stres je bilo prirodan odgovor organizma na opasnost.

Problem današnjice je što stanja stresa organizma nisu izolirani slučajevi, nego češće su to kontinuirana, dugotrajna stanja koja znatno utječu na zdravlje. Problemi nastaju kada periodi stesa ne jenjavaju, kada intenzitet stresa ne popušta odnosno kada se problem ne rješava.

Posljedično kronični stres može uzrokovati glavobolje, nesanicu, depresiju, visoki krvni tlak, srčani udar, žgaravicu, promjene raspoloženja i brojna druga stanja.

Naše tijelo, ako je kontinuirano izloženo stresu, negativnim mislima, zagađenom okolišu, neuravnoteženoj prehrani dovedeno je u stanje suštinske neravnoteže. U tom stanju kaosa i konfuzije imunološki sustav ne razlikuje stvarnu prijetnju od imaginarne što uzrokuje poremećene imunološke reakcije karakteristične za brojna oboljenja imunološkog sustava u koja spadaju i alergije.

 

Alergije & imunološki sustav

 

Alergije su bolesti imunološkog sustava.

Čovjek ima kompleksan imunološki sustav čija je zadaća zaštita organizma od mikroorganizama poput virusa, bakterija, gljivica i parazita.

Kada “agresor” uđe u tijelo, imunološki sustav ga “otkriva” i pokreće se cijeli niz reakcija kako bi ga uklonilo iz tijela. U slučaju zdrave i uravnotežene imunološke reakcije tijelo se uspijeva obraniti od napada patogena.

Za alergijsku reakciju odgovoran je pojačano osjetljiv imunitet, koji se pretjerano aktivira u doticaju s potpuno bezopasnim supstancama poput peludi, hrane ili prašine. Uslijed reakcije imunološkog sustava on proizvodi Imunoglobulin E protutijela. Ova protutijela potiču lučenje histamina koji uzrokuju alergijsku reakciju.

Uslijed djelovanja histamina dolazi do povećanog sekreta iz nosa, vodenastih očiju, svrbeža, oticanja i drugih simptoma povezanih s alergijskim reakcijama.

Cjelokupni proces se naziva alergijskom upalnom reakcijom. Ovakvo djelovanje je učinkovit način borbe tijela protiv štetnih mikroorganizama. No, kada su čestice unesene u tijelo bezopasne, cjelokupni napor organizma je uzaludan, a tijelo iscrpljeno.

Alergijska reakcija se može očitovati u nosu, grlu, plućima, ušima, sinusima, unutrašnjosti probavnog sustava ili na koži.

Simptomi variraju od blagih (povećan sekret iz nosa, suzne oči, kihanje) do životno opasnih (anafilaktički šok).

Najčešći uzročnici alergijskih reakcija su pelud, prašina, plijesan, ubodi insekata, životinjska dlaka, hrana i lijekovi.

No, postavlja se jednostavno pitanje: zašto, ako su neki od ovih uzročnika praktički oduvijek prisutni u našoj okolini, tek posljednjih godina uzrokuju enormno veliki broj alergijskih reakcija?

Postoji nekoliko teorija koji daju odgovor na ovo pitanje. (Kanceljak-Macan, 2004.)

Nasljedna sklonost 

U nastanku alergijskih bolesti važnu ulogu ima i nasljeđe. Djeca čiji su roditelji skloni alergiji, odnosno alergijskoj reakciji imaju veću vjerojatnost da će i sami oboljeti od alergijske bolesti. Alergijama su najviše izložena djeca, ali ta bolest može da se pojaviti u bilo koje doba života, pa i u starosti.

Ekspozicija alergenima

Makroklimatske i mikroklimatske promjene, razvitak industrijske tehnologije i moderan način života doveli su do promjena u vanjskom i unutarnjem okolišu. Time je došlo do promjene u broju i vrsti izvora alergena.

Dostupna hrana nije više samo iz regije u kojoj se živi nego i iz raznih udaljenih dijelova svijeta.
Daljnji izvor alergena pronalazi se u sve većoj eksponiranosti čovjeka kemikalijama u radnom i životnom prostoru. Značajan izvor kemikalija koji potencijalno postaju alergeni su kozmetika, proizvodi za osobnu njegu te proizvodi za čišćenje. (Kanceljak-Macan, 2004.)

Onečišćenje okoliša

Smatra se da zagađivači iz okoline ne djeluju direktno kao alergeni već pospješuju njihovu reakciju. S pojavom alergijskih reakcija povezuju se onečišćenje zraka mikročesticama karakterističnim za velike gradove.  U više slučajeva potvrđena je povezanost nastanka astme s izloženošću aktivnom i pasivnom pušenju. Također, pušenje u trudnoći povećava 2-5 puta rizik od nastanka astme i ekcema kod djece. (Kanceljak-Macan, 2004.)

 

Smanjena stimulacija imunološkog sustava – “higijenska teorija”

Jednim od hipotetskih razloga porasta alergijskih bolesti smatra se u novije vrijeme smanjena stimulacija imunološkog sustava tijekom kritičnog perioda razvoja.

Hipoteza je proistekla iz zapažanja David P. Strachan-a da su peludna groznica i egzem manje česti u djece iz velikih obitelji gdje se pretpostavlja češća izloženost infektivnim agensima preko njihove braće, negoli u djece iz obitelji sa samo jednim djetetom. (Bulat_Kardum 2013.)

Bakterijske infekcije u periodu ranog djetinjstva induciraju imunosni odgovor, koji prevenira nastanak alergijskih reakcija u budućnosti. U industrijski razvijenim zemljama djeca su, zbog pretjerano sterilnih higijenskih uvjeta, smanjeno izložena bakterijama što posljedično uzrokuje poremećaj u ravnoteži važnih limfocita za pravilnu imunološku reakciju.

 

Način života i navike

Istraživanja su pokazala povezanost pojave alergijske bolesti sa suvremenim načinom života, koji obilježava prekomjerni boravak u unutrašnjim, skučenim, slabo ventiliranim prostorima –  do 23 sata na dan!!!

Promijenjene prehrambene navike, osobito u pogledu esencijalnih masnih kiselina i antioksidansa, smanjena tjelesna aktivnost te povećana izloženost stresu su faktori koji doprinose sve većem postotku alergijskih bolesti.

Nadalje potrebno je primijetiti da se alergijske reakcije često pogrešno interpretiraju. Naime, kada nastaje alergijska reakcija na rajčicu, naš imunološki sustav najčešće reagira na pesticide, kojima je plod bio tretiran, a ne na samu rajčicu (Schnaubelt, 1999.)

 

Prirodan pristup alergijskim oboljenjima

Alergije izuzetno utječu na kvalitetu života. Samo oni koji su iskusili tjedne, pa i mjesece borbe sa suznim očima, kihanjem, curenjem nosa, znaju koliko je teško svakodnevno živjeti s paketićem maramica u ruci.

Pristup dugoročnom rješavanju problema alergija zahtijeva prije svega strpljenje i razumijevanje da je naše tijelo, a time i imunološka reakcija organizma, dio složenog sustava za čiju je regeneraciju potrebno vrijeme.

Jasno je da osobama koje već dugi niz godina (bezuspješno) vode bitku s alergijama manjka strpljenja, čak i motivacije, no upornost i posvećenost promjeni životnog stila su ključan faktor uspjeha.

Predstavljamo biljne preparate koje u svom prirodnom otisku nose harmoniju. Upravo harmonija i sklad su prijeko potrebni tijelu koje se bori s alergijama.

Savršena cjelovitost i uravnoteženost biljnih vrsta, uz cijeli niz aktivnih tvari, donosi našem tijelu harmoniju i aktivira identičan program u organizmu.

Eterična i biljna ulja su autentična, kompletna i nepatvorena te su kao takva kompatibilna našem organizmu.

 

Ulje egipatskog crnog kima

Ulje egipatskog crnog kima dobiva se hladnim prešanjem sjemenki biljke Nigella Sativa.

U medicinske svrhe se koristi već stoljećima, a posljednjih godina sve više znanstvenih istraživanja potvrđuju izuzetno djelovanje ovog ulja.

Najsnažnije djelovanje ulja crnog kima očituje se u njegovoj moći da harmonizira imunološki sustav.

S uljem crnog kima u organizam dospijevaju nezamjenjive višestruko nezasićene masne kiseline (linolna i gama linolenska kiselina). Ove dvije kiseline omogućuju sintezu značajnih imuno-regulacijskih tvari (prostaglandina). Linolna kiselina stabilizira stanične membrane a prostaglandin E1 sprječava upale. Crni kim prekida bolesne imunološke reakcije koje su uzrok mnogih kroničnih oboljenja poput alergija.

Oralna konzumacija Ulja crnog kima daje izvrsne rezultate kod alergičara te dovodi do znatnog smanjenja simptoma.

Brojna istraživanja potvrđuju blagotvorni učinak ulja Crnog kima na uspostavljanje pravilnog rada imuniteta. Poseban značaj ulja crnog kima je njegovo imunomodulatorno  djelovanje, što znači da pojačava ili smanjuje imunološku reakciju ovisno o stanju i potrebi organizma.

Ulje crnog kima je izuzetno učinkovito kod tretiranja alergija, gdje istraživanja potvrđuju da su se simptomi alergija kod 70% pacijenata u potpunosti povukli (Schleicher, 1996.).

Neugodni simptomi poput kihanja, peckanja očiju, svrbeža polako nestaju, djeluje bronhodilatacijski te olakšava disanje, a njegov antibakterijski učinak sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje se mogu javiti uz alergije (Schleicher, 1996.).

Zbog svog kemijskog sastava (dragocjenih nezasićenih masnih kiselina) ulje crnog kima daje odlične rezultate i kod astme te kod atopijskog dermatitisa.

Tretman kod alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije cvjetanja biljki na koje se javlja alergija. Za najbolje rezultate izuzetno je bitan kontinuitet i upornost u primjeni, a imperativ je hladno prešano ulje iz organskog uzgoja.

 

Primjena ulja Crnog kima, dodatka prehrani

Djeca od 3 do 5 godina: tri puta na dan nakon obroka, po 8 kapi, minimalno 3 mjeseca kontinuirano.

Djeca od 5 do 10 godina: tri puta na dan nakon obroka po 10 kapi, minimalno 3 mjeseca kontinuirano.

Djeca od 10 do 15 godina: tri puta na dan nakon obroka po 15 kapi, minimalno 3 mjeseca kontinuirano

 

Eterično ulje vetivera (Vetiveria zizanodes)

Eterično ulje vetivera ima izuzetno umirujuće djelovanje. Vetiver jača imunološki sustav, a zbog sposobnosti poticanja proizvodnje serotonina djeluje opuštajuće i antistresno.

 

Eterično ulje tamjana (Bosweila carterii)

Eterično ulje tamjana odlično djeluje kod začepljenosti nosne šupljine uzrokovanih alergijama. Istraživanja su pokazala da eterično ulje tamjana ima imunomodulatorno djelovanje, te da djeluje protuupalno i inhibira svojstva leukotriena (masnih molekula imunološkog sustava) koje doprinose upalama kod astme i alergijskog rinitisa.

 

Eterično ulje eukaliptusa (Eucalyptus globulus)

Eterično ulje eukaliptusa (eucalyptus globulus) je posebna pomoć kod upala sluznih membrana nosne šupljine, te kod začepljenosti nosa. Ima snažan anti-bakterijski učinak pa se može primjenjivati putem suhe inhalacije za trenutno olakšanje disanja.

 

Hidrolat kamilice (Chammomilla Matricaria)

Nježni hidrolat kamilice idealna je pomoć kod suznih i nadraženih očiju uzrokovanim alergijama. Predlažemo da čiste vatene blazinice natopite hidrolatom kamilice te ujutro i navečer stavite na očne kapke. Kamilica će ublažiti iritaciju, te djelovati protuupalno.

 

Dozvolite prirodi da bude vaša podrška u borbi protiv alergija. Hvala vam što ćete korisne savjete ovog članka podijeliti s prijateljima.

Podijeli:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin