Besplatna dostava
za narudžbe iznad 300 kn
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter
Save 10%
on your first order when you subscribe to newsletter
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter

Kategorija

Kategorije

Arhiva

Arhiva

Pomoć iz prirode kod atopijskog dermatitisa

Kako prirodni proizvodi mogu pomoći u liječenju atopijskog dermatitisa?

Brojna eterična i biljna ulja čine čuda kada je u pitanju njega kože, ali i rješavanje često neugodnih kožnih promjena i infekcija.

Hladno prešana biljna ulja iz organskog uzgoja sadrže mnoštvo:

  • nutrijenata,
  • masnih kiselina,
  • minerala i vitamina koji kožu dubinski hrane, regeneriraju i štite.

Eterična ulja zbog svojih protuupalnih, antibakterijskih i protugljivičnih svojstava pozitivno djeluju na ublažavanje svrbeža, upala i bolova povezanih s učestalim kožnim oboljenjima.

Koža predstavlja barijeru između našeg tijela i okoline, pa je tako često pod djelovanjem raznih vanjskih utjecaja. Ona je, također, indikator određenih stanja i neravnoteža u organizmu koje se ispoljavaju u obliku alergija, osipa i upalnih stanja.

Tijekom naših savjetovanja veliki broj upita odnosi se upravo na kožna oboljenja. Podijeliti ćemo s vama potpuno prirodna rješenja za najučestalije tegobe s kojima smo se tijekom godina susretali i uz pomoć provjerenih receptura uspješno rješavali. Počinjemo s najučestalijim kožnim oboljenjem

Atopijski dermatitis i neurodermitis

Atopijski dermatitis jedna je od najčešćih dermatoloških bolesti.

Čak 20% dermatoloških pacijenata, na posjet doktoru se odluči kako bi ublažilo simptome atopijskog dermatitisa.

Riječ je o kroničnoj recidivirajućoj bolesti, koja se manifestira osjetljivom, suhom i iritiranom kožom s eritemima i osjećajem snažnog svrbeža, koji se ciklično mijenjaju – kao i bolest.

Sam naziv tog dermatološkog poremećaja – „a-topijski”, upućuje na činjenicu da nema pravila na kojem će se mjestu na koži bolest pojaviti. U praksi se često susreću i sinonimi za atopijski dermatitis kao neurodermitis ili atopijski ekcem.

Kod koga se pojavljuje atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis najčešće se pojavljuje kod male djece (čak 90% pacijenata simptome je imalo do pete godine života), ali je jednako moguće da se bolest pojavi i kod adolescenata i u odrasloj dobi.

Genetika igra značajnu ulogu u pogledu predispozicije za razvijanje atopijskog dermatitisa, s time da atopična majka ima značajniji utjecaj od oca.

Povećanje prevalencije ovog oboljenja posljednjih godina snažno upućuju na faktore okoliša u nastajanju i razvoju bolesti te uključuje: povećanu industrijalizaciju i zagađenje zraka, promjena u mikroklimi mjesta za stanovanje, povećanom broju sintetičkih materijala u životnom prostoru. (Bensouilah i Buck, 2006.)

Čak 50% pacijenata koji su u djetinjstvu imali iskustvo s atopijskim dermatitisom, kasnije u odrasloj dobi obolijevaju od astme ili su skloni alergijskim rinitisima i alergijama na hranu.

Unatoč iznimnom napretku dermatološke znanosti, još uvijek je nije jasno zašto je incidencija atopijskog dermatitisa danas čak i do 3-4 puta veća nego prije 50 godina.

Premda simptomi mogu varirati od osobe do osobe najčešći simptomi su suha i crvena koža koja jako svrbi. (vidi sliku) Svrbež je veliki žig bolesti. Tipična mjesta zahvaćanja su nabori ruku (lakatne jame, ručni zglobovi), koljenske jame, lice i dlanovi.

Rjeđe je zahvaćen predio (udubina) iza uške i drugih dijelova tijela. Svrbež se osjeća kao važan faktor u atopijskom dermatitisu no češanje i trljanje kao odgovor na svrbež pogoršava upalu kože koja je karakteristična za tu bolest.

Ulje noćurka nezamjenjivo je za tretiranje većine dermatoloških problema

Koja ulja pomažu kod atopijskog dermatitisa?

Djelovanje odabranih hladno prešanih biljnih ulja i 100% čistih prirodnih eteričnih ulja kod tretiranja atopijskog dermatitisa usmjereno je na regeneraciju kože, smanjenje svrbeža, protuupalno i antibakterijsko djelovanje.

Problem atopijskog dermatitisa postaje dalekosežniji kada uslijed češanja i svrbeža dođe do sekundarnih bakterijskih i virusnih infekcija već oštećene kože.

S vama ćemo podijeliti recepturu koja se kroz godine iskustva pokazala izuzetno učinkovitom.

Uljni serum za atopijski dermatitis

50 ml bliljnog ulja Jojobe

50 ml biljnog ulja Noćurka

25 kapi eteričnog ulja Elemija (za djecu 15 kapi)

25 kapi eteričnog ulja Lavande (za djecu 15 kapi)

25 kapi eteričnog ulja Čajevca (za djecu 15 kapi)

25 kapi eteričnog ulja Cedra (za djecu 15 kapi)

Djelovanje predložene recepture temelji se na izuzetno hidratizirajućem, regenerirajućem, protuupalnom i antibakterijskom djelovanju ulja jojobe i noćurka te odabranih eteričnih ulja.

Češanje i svrbež već iritirane kože kojoj je narušena barijera izaziva dodatne krastice i oštećenja, koja se lako mogu pretvoriti u sekundarnu bakterijsku (Staphylococcus sp.) ili virusnu infekciju (Herpes simplex). Zapravo, javlja se začarani krug teško podnošljivih i psihološki frustrirajućih simptoma, pogotovo neugodnih maloj djeci koja imaju slabu kontrolu nagona za češanje.

Ulje jojobe

Ulje jojobe je jedno od najznačajnijih ulja upravo kod slučajeva dermatitisa. Njen kemijskih sastav karakterizira visok udio (50%) triterpenskih alkohola i fitosterola dok je taj udio kod drugih ulja samo oko 2-3%. Nanošenje ovih sastavnica na kožu povećava stvaranje elastina, koji posljedično povećavaju njen elasticitet i integraciju. Jojoba izuzetno dobro štiti kožu te ima antialergijska, antibakterijska i regenerativna svojstva, stimulira proizvodnju stanica te djeluje protuupalno. 5 najčešćih bakterija, uključujući staphylococcus aureus i pseudomonas aeruginosa, te gljivica candida ne mogu se razmnožavati u ulju jojobe.

Ulje noćurka je nezamjenjivo ulje za tretiranje većine dermatoloških problema. Učinkovitost ovog izuzetno bogatog ulja gama linolenskom masnom kiselinom dokazano je u preko 30 studija s ljudima. Istraživanja su potvrdila da ulje noćurka pomaže ublažiti svrbež, perutanje, stvaranje krastica i crvenila.

Eterično ulja čajevca ima izuzetno antibakterijsko, te protuvirusno i protugljivično djelovanje. Zbog tendencije nastajanja sekundarnih infekcija čini neizostavan dio ove mješavine. Eterično ulje lavande djeluje protuupalno i pospješuje epitelizaciju kože, dok elemi potiče zdrav rast tkiva i zacjeljivanje kože. Eterično ulje cedra izuzetno dobro umiruje perutavu kožu sklonu upalnim procesima.

Podijeli:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin