Besplatna dostava
za narudžbe iznad 300 kn
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter
Save 10%
on your first order when you subscribe to newsletter
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter

Kategorija

Kategorije

Arhiva

Arhiva

Eterična ulja za opuštanje, prepuštanje & mir

Meditacija i joga pomažu utišati „brbljavi“ um, omogućuju bivanje u sadašnjem trenutku bez brige o prošlosti i budućnosti.

No, opuštanje hiperaktivnog mozga i bivanje u sadašnjem trenutku je češće lakše reći nego učiniti.

Eterična ulja, njihovo djelovanje na emocionalnoj i psihološkoj razini pružaju idealnu potporu za opuštanje i smirenje uma. Aromatične biljke i eterična ulja su kroz povijest bila sastavni dio mnogih duhovnih praksi različitih kultura i religija. Kada meditaciju i jogu obogatimo blagodatima eteričnih ulja nadilaženje nemirnog uma i rastresenosti postaje jednostavnije, brže i učinkovitije.

Otkriveno je da su eterična ulja korištena u ritualnim ceremonijama u doba starog Egipta oko 3.500 godina prije Krista. Mnoge kulture koriste eterična ulja kako bi podigle svijest na novu razinu, zbog čega eterična ulja predstavljaju nezamjenjiv dodatak svakodnevnim tehnikama opuštanja.

Tamjan

Drvo tamjana daje smolu koja se od davnina koristi u ritualima posvećenim Bogu. Vjerojatno niti jedan miris nije toliko štovan kao božanstveni tamjan. Poklon dostojan Boga kojeg su, uz zlato i miru, tri mudraca donijeli Isusu Kristu. Tamjan je simbolizirao božansko porijeklo darivanog, a od tada pa sve do danas, neizostavan je dio religijskih rituala mnogih kultura.

Tamjan pomaže umiriti um i produbiti disanje pa je idealan za nježno uvođenje u meditaciju. Topao, snažan i nezamjenjiv miris ovog svetog ulja u prostor će unijeti mir i potaknuti duboku kontemplaciju.

Vetiver

Opojni i mošusni vetiver naziva se još uljem mira. U procesu meditacije djeluju izuzetno uzemljujuće. Pomaže nam da se povežemo s korijenskom čakrom. Njegov miris potiče osjećaj unutarnje snage i zaštite te pomaže kada se ne možemo usredotočiti. Poznat je po umirujućem učinku na središnji živčani sustav pa se koristi kod stresa i kada nam je potrebna nova snaga.

Cedar

Cedar je prekrasno ulje tople, drvenaste arome koje stimulira duševnu snagu. On je tonik za živčani sustav kod tjelesne i mentalne napetosti, te pruža povjerenje u vlastite snage. Cedar nam pomaže da se usredotočimo i promotrimo sebe jasnije. Smatra se „unutarnjim svjetlom“ pa može pomoći osvijetliti put prema samospoznaji kada izgleda da smo se izgubili. Cedar pomaže da se vratimo na duhovni put kada su ga životne prepreke učinile manje vidljivim.

Sandal

Topli i balzamični miris sandala od davnina je dio duhovnih i religijskih rituala. Sandal posjeduje jedinstveno svojstvo da nas harmonizira dok u isto vrijeme djeluje na korijensku i krunsku čakru dovodeći naš unutarnji svemir u ekvilibrij. Pomaže nam da se ponovno vratimo u vlastito središte, on umiruje i opušta. Sandal utjelovljuje snagu života i pomaže da se potakne protok ustajalih energija u tijelu. U jogi je sandal povezan sa prvom (korijenskom čakrom) i sa osmom (krunskom čakrom), zbog toga se opisuje i kao ulje najvišeg prosvjetljenja.

Pačuli

Zemljani miris opuštajućeg pačulija gotovo je sinonim za meditaciju i jogu. Pačuli uzemljuje i pomaže onima koji previše žive u glavi. Daje potporu u pomicanju unutarnjih i vanjskih granica te pomaže da ponovno pokrenemo naše urođene snage. Harmonizira raspoloženje i poziva na dubinsku relaksaciju. Koristan je za one koji zbog pretjerane mentalne aktivnosti i nervne napetosti nisu u kontaktu sa svojim tijelom i senzualnošću (Mojay, 2000.)

Lavanda

Lavanda je jedno od najsvestranijih i najpoznatijih eteričnih ulja. Jedinstvena lavanda ima izuzetnu moć donijeti mir u ubrzani um pod stesom. Također, potiče emocionalnu ravnotežu i dublji osjećaj unutarnjeg mira, te pomaže očistiti negativne energije. Opuštajuće djelovanje lavande može produbiti meditaciju i u potpunosti regenerirati um i tijelo. (Mojay, 2000)

Bergamot

Bergamot je ulje vedrine i svjetla. Njegova glavna terapijska vrijednost je u regulirajućem utjecaju na živčani sustav. Duboko umirujuće i blago tonizirajuće djelovanje doprinosi njegovoj sposobnosti da otpusti nervnu depresiju, strah i tjeskobu. Ulje bergamota je idealno uz meditaciju i jogu jer preusmjerava energiju od neproduktivnog, prisilnog ponašanje, pomaže da ponovno otkrijemo spontanost i optimizam (Mojay, 2000.)

Kamfor

Kamfor je biljka koja ima dugu tradiciju upotrebe u ritualne svrhe, te se smatra da je zaštitnik duša. Pripada eteričnim uljima za koja se kaže da pomažu doći bliže Bogu. Izuzetno je korisno za primjenu u meditaciji i jogi jer potiče moć opažanja, otklanja bojažljivost i oslobađa napetosti. Također, potiče koncentraciju i stimulira duh. Izuzetno čisti prostor pa je idealan za difuziju u prostoru prije meditacije ili vježbi joge.

Bor

Svježa i oštra aroma eteričnog ulja bora «otvara grudi», potiče ispravno disanje pa je idealno ulje za korištenje prilikom meditacije. Bor jača našu instinktivnu povezanost sa životom i obnavlja emocionalnu pozitivnost (Mojay, 2000). Potičući unutarnji mir i mudrost može produbiti meditaciju. Pomaže otpusiti kruta uvjerenja i načine ponašanja pa oslobađa pogled za nove mogućnosti u životu.

Kako koristiti eterična ulja?

Eterična ulja svoje blagodati za meditaciju i jogu najbolje ispoljavaju kroz inhalaciju i difuziju u prostoru.

Najjednostavniji način inhalacije odabranog eteričnog ulja je da se jedna kap odabranog ulja nakapa na papirnatu maramicu. Maramicu prinesite nosnicama te udišite u pravilnim razmacima, tako da brojite do sedam dok udišete na nos i do sedam dok izdišete na nos.

Eterična ulja se mogu koristiti u aroma lampi ili difuzeru kako bi stvorili posebnu i umirujuću atmosferu u prostoru za meditaciju ili jogu. Možete kombinirati više ulja ovisno o željenom učinku i osobnim preferencijama.

Isprobajte sljedeću kombinaciju ulja za opuštanje koju možete koristiti u aroma lampi.

Uravnotežujuća mješavina za meditaciju

15 kapi tamjana

10 kapi bergamota

10 kapi cedra

10 kapi bora

10 kapi sandala

10 kapi kamfora

 

Uživajte u miru i opuštanju :)

Hvala vam što ćete ovaj članak podijeliti s prijateljima!

Podijeli:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin