Besplatna dostava
za narudžbe iznad €40
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter
Save 10%
on your first order when you subscribe to newsletter
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter

Kategorija

Kategorije

Arhiva

Back to school – Aromaterapija za sretnu i zdravu djecu

Aromaterapija je predivan, prirodan način očuvanja zdravlja i njege djece. Majke sve svjesnije biraju aromaterapijske pripravke u želji da svojoj djeci poklone najbolje što priroda ima za pružiti.

Liječnici i znanstvenici ističu da je aromaterapija prirodna i nježna metoda očuvanja zdravlja kojom eterična ulja aktiviraju vlastitu obrambenu snagu organizma. Dakle, aromaterapija ne nudi “instant” rješenja, već djeluje na cjelokupni organizam i potiče njegovu vlastitu snagu iscjeljenja.

Tijekom našeg dugogodišnjeg iskustva često smo svjedoci da djeca izvrsno reagiraju na eterična ulja. Pristupaju im s radoznalošću i oduševljenjem te ih trenutno prihvaćaju kao svesrdnu podršku.

Priroda je maestralno odigrala svoju ulogu i eteričnim uljima, između ostalog, dala njihovo neprepoznatljivije obilježje – miris. Miris je izravan način upoznavanje djece s eteričnim uljima. On ih privlači, opušta, potiče harmoniju te otvara vrata jednostavnoj  primjeni.

Djeca rado traže lavandu za ogrebotine, mirtu za začepljene nosiće, malo pačulija kada ih ugrize komarac, a najfascinantnije je kada dijete od tri-četiri  godine pomiriše eterično ulje, širom otvori oči i kaže: “Ovaj je baš jak, a što on može raditi?!”

Podijeliti ćemo s vama provjerene recepture za tretiranje najučestalijih tegoba djece predškolske i školske dobi. Moći ćete pročitati koja ulja su prikladna za određene tegobe te na koji način ih primijeniti.

Djeca uživaju u bliskosti koju im omogućava aplikacija uljnih kompozicija 

 

Djelovanje & načini primjene eteričnih ulja

 

Aromaterapija je komplementarna holistička metoda liječenja te pristupa svakom čovjeku kao cjelini, a ne samo oboljelom dijelu osobe. Dakle čovjek je individua sa svim svojim osobnostima i potrebama, jedna od primarnih potreba jest zdravlje. Da bi čovjek bio i ostao zdrav mora aktivno i odgovorno  sudjelovati u procesu pronalaženja i održavanja zdravlja.

Pošto je zdravlje teško definirati prenijet ćemo definiciju Svjetske zdravstvene organizacije koja prilično holistički pristupa istom.

Zdravlje je stanje potpunog tjelesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i

socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.

 (Ustav Svjetske zdravstvene organizacije,1946)

Naš primarni cilj jest pomoći, educirati, savjetovati  te donijeti zdrave, prirodne načine u očuvanju zdravlja i blagostanja čovjeka. Stoga se svesrdno trudimo pronaći najkvalitetnije i najpotentnije biljne pripravke, dodatke prehrani, kako bi olakšali, pomogli i osvjestili važnost bogatstva koje zdravlje predstavlja svakom pojedincu.

Naše djelovanje kroz aromaterapiju donijelo je puno lijepih i dobrih rezultata. Eterično ulje je sama duša biljke koju unosimo u svoj organizam bilo udisanjem bilo dermalnom aplikacijom, dozvoljavajući mu da nam pomogne.

Jedan od načina njihova uspjeha očituje se u činjenici da se eterična ulja sastoje od malenih, lipofilnih i hlapivih molekula. Ova svojstva im općenito daju veću mobilnost u tijelu, pogotovo koži i masnom tkivu. Osim toga eterična ulja su aromatični spojevi što im daje mogućnost da utječu na ponašanje i psihu. Imaju različite modalitete djelovanja u odnosu na većinu konvencionalnih lijekova, stoga bi i njihova primjena trebala biti takva da najbolje iskorištava njihova specifična fizička i kemijska svojstva. (Schnaubelt, 1999.)

Dermalna aplikacija i inhalacija su vrlo učinkoviti i prikladni načini primjene eteričnih ulja kod djece i odraslih.

Dermalna aplikacija je najučestaliji način primjene eteričnih ulja. Podrazumijeva umasiravanje – nanošenje, na površinu kože, kompozicije odabranog biljnog ulja i određenih eteričnih ulja.

Za primjenu kod djece, a i svih ostalih dobnih skupina, uvijek preporučujemo hladno prešana ulja iz organskog uzgoja. Na taj se način, mogućnosti iritacije nježne dječje kože svode na minimum, a dobrobiti podižu na maksimum.

Najprikladnija ulja za djecu su ulje badema i ulje jojobe.

Hladno prešano ulje badema je izuzetno nježno ulje, obiluje vitaminima i mineralnima koji štite i njeguju kožu. Zbog svoje nježnosti prikladno je za upotrebu kod svih tipova kože kao i za njegu osjetljive kože beba.

Hladno prešano ulje jojobe je također prikladno za primjenu kod djece budući da je izuzetno nježno i hranjivo. Dubinski prodire u kožu te ima protuupalni učinak.

Osim što je idealan način apsorpcije aktivnih sastavnica eteričnih ulja, dermalna aplikacija omogućava interakciju majke i djeteta. Pogotovo u trenucima bolesti kada je bliskost i nježnost izuzetno bitna.

No, nije potrebno čekati bolest kako bi se uživalo u blagodatima eteričnih ulja. Bebe i starija djeca, uživaju u pažnji, brizi, ljubavi koju dobivaju od majke na ovaj tako jednostavan, a sveobuhvatan način.

 

Inhalacija (parna, suha, difuzija u prostor)

Parna inhalacija

Inhalacija je metoda kojom se eterična ulja uz pomoć pare, udahom, unose u naš dišni sustav, dio se resorbira u nosnoj šupljini, a drugi dio odlazi u pluća. Ovu metodu je vrlo jednostavno izvesti: zagrijte (ukoliko nemate inhalator) lončić s vodom, kada voda proključa maknite je sa izvora topline i pričekajte par minuta da temperatura padne na nekih cca 40 stupnjeva C (jer vas vruća para može ispeći). Kada postignete traženu temperaturu ukapajte 3 kapi željenog eteričnog ulja, uzmite čisti ručnik i prekrijte glavu koju ste postavili iznad lončića sa vodom i eteričnim uljem. Udišite blagodatne pare par minuta, ovu procedure možete ponavljati tri puta dnevno.  Nadasve je korisna kod  infekcija dišnih puteva, upala sinusa, nadraženog suhog kašlja, bronhitisa…

Upozorenje: Parna inhalacija je kontraindicirana kod astme i kroničnih opstruktivnih plućnih bolesti.

 

Suha inhalacija

Najjednostavniji i najbrži način inhalacije je suha inhalacija. Moguće ju je primjenjivati  izvan doma, na putu, poslu, budući da nije potrebna nikakva posebna oprema i priprema.

Jednostavno se na papirnatu maramicu nakapaju 3-4 kapi željenog eteričnog ulja. Maramicu prinesete nosu te duboko udahnite, zadržite dah par sekundi i izdahnite, na nos, ponovite proceduru udah-izdah, sedam do osam uputa. Ova vrsta inhalacije je prikladna za manju djecu s kojom je teško provesti parnu inhalaciju.

 

Difuzija ulja u prostoru

Difuzijom eteričnih ulja u prostor snažno se utječe na kvalitetu zraka prostora u kojem se boravi. Određena eterična ulja mogu drastično smanjiti količinu mikroorganizama u zraku što je važno za mjesta u kojem borave oboljele osobe te prevenirati širenje oboljenja i zaraza.

Istraživanja su potvrdila da hlapive komponente eteričnog ulja eukaliptusa (eucalyptus globulus) imaju inhibiciju rasta od 70% na respiratorne patogene bakterije, što ga čini neizostavnim uljem za dezinfekciju prostora, pogotovo u razdobljima prehlada i gripa. (Vodopija i dr., 2001)

U sljedećem nastavku bloga saznajte provjerene recepture za najučestalije tegobe predškolske i školske dobi.

Podijeli:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin