Besplatna dostava
za narudžbe iznad €40
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter
Save 10%
on your first order when you subscribe to newsletter
Uštedi 10%
na prvu narudžbu prijavom na newsletter

Kategorija

Kategorije

Arhiva

Atopijski dermatitis i uloga prirodnih emolijensa

Što je to atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis (ekcem ili neurodermitis) danas je najčešća dječja kožna bolest (kod oko 20% dojenčadi), a osim u djece često se javlja i u odraslih osoba. Uzrok bolesti je multifaktorijalan, a pojava bolesti je rezultat kombinacije nasljednih i okolišnih čimbenika.

Nasljedni čimbenici su imunološka sklonost razvitku alergije i urođeni defekt kožne barijere te posljedično suha koža koja lako gubi sadržaj vode te je propusnija za ulaz alergena i mikroorganizama u dublje slojeve kože, što povećava rizik za razvoj alergijske reakcije i infekcije.

Pojava je često sezonskog karaktera (proljeće i jesen), a faktor pogoršanja je i emocionalni stres. Bolest je karakterizirana suhoćom kože uz upalne promjene na koži (crvenilo) i posljedičan svrbež, a tipična su česta pogoršanja bolesti uz mirne periode. Bolest traje najmanje nekoliko mjeseci, a često i više godina.

Atopijski dermatitis se na koži pojavljuje u obliku ekcemskih promjena (crveni suhi lišajevi, rjeđe i mjehurići). Kod dojenčadi se najčešće nalazi na koži obraza i vanjskih strana udova, a kod starijih na pregibima vrata i zglobova ( koljena, laktovi, ručni i skočni zglobovi) uz promjene na vjeđama, šakama i stopalima. Svrbež je obavezan simptom i čini bolest težom jer negativno utječe na san i apetit bolesnika.

Kako liječiti atopijski dermatitis?

Liječenje atopijskog dermatitisa je simptomatsko, a u terapiji se u aktivnoj fazi bolesti primijenjuju protuupalna sredstva (lokalni kortikosteroidi i imunomodulatori), antimikrobna sredstva u slučaju infekcije (lokalni i sustavni antibiotici, antiseptici) te u nekim slučajevima antihistaminici za ublažavanje svrbeža uz izbjegavanje uzročnih alergena (hrana i okolišni alergeni).

Posebno je važno naglasiti da je okosnica njege i terapije, kako u aktivnoj fazi bolesti, tako i u fazi remisije, ublažavanje suhoće kože kao svakodnevan i kontinuirani terapijski postupak.

Kako njegovati atopijski dermatitis?

Za svakodnevnu njegu najbolji su izbor neutralni emolijentni preparati, najbolje na prirodnoj bazi, bez mirisa i raznih aditiva i konzervansa. Na taj način postiže se ublažavanje suhoće kože, poboljšanje trenutnog stanja u smislu obnavljanja kože i na taj način izbjegavanja isušivanja i prodora vanjskih alergena i mikroorganizama.

Redovitom upotrebom takvih preparata smanjuje se učestalost pogoršanja i izbijanja ekcema, a samim time i potreba za korištenjem protuupalnih preparata na bazi kortikosteroida.

Važno je na na kraju napomenuti da se neutralni emolijentni preparati koriste i u aktivnoj fazi bolesti u kombinaciji s protuupalnom terapijom te redovito i svakodnevno tijekom faze mirovanja.

Dr. med. specijalist dermatovenerologije Borna Pavičić

 

Podijeli:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin