Eterična ulja i strah

Eterična ulja i strah

Uvriježeno je mišljenje kako su barem tri emocije koje osjećamo negativne, a to su tuga, ljutnja i strah.

Osobno nisam sklona emocije bojati tamnim negativnim bojama, mislim da neke od njih mogu biti ili jesu neugodne ali svakako nisu negativne. 

Naime, emocije koje osjećamo su duboko usađene u najstarijem dijelu mozga,  one su arhaične i primordijalne. Oduvijek ih je čovjek osjećao ali emocije nisu svojstvene samo ljudskim bićima.

Osjećaj straha je koristan u prijetećim situacijama jer izoštrava naša čula, drži nas na oprezu u postupanju i potiče nas iznaći nova, bolja riješenja u neugodnim okolnostima. Dakle on je jedan od osnovnih mehanizama adaptacije osobe na novonastale situacije. Problem se javlja ukoliko se situacija koja nam je izazov ponavlja a mi je ne riješavamo već je pokušavamo ignorirati, zaobilaziti, zatvarati oči pred njom. Takva učestala, kontinuirana stanja mogu imati vrlo negativne posljedice na naše tijelo, psihu i dušu.

Kako nam aromaterapija može pritom pomoći? Već sam pisala o mehanizmu djelovanja eteričnih ulja na emocionalna stanja, pa se ne želim ponavljati, ukoliko netko nije čitao taj dio možete ga pronaći ovdje.

Dakle ukoliko ste u stresu čitaj strahu primjenite neka od ovih eteričnih ulja kao pomoć.

Bergamot je eterično ulje koje će vam pomoći kod stanja stresa i nemira, a neće vas previše “spustiti” odnosno sedirati što je važno ako ste na radnom mjestu. Također je odlično sredstvo kod depresivnih stanja. Primjena je vrlo jednostavna i učinkovita. Nakapajte na papirantu maramicu nekoliko kapi bergamota i na izdvojenom mirnom mjestu udišite na nos brojeći do sedam, zadržite dah brojeći do sedam i izdišite na nos brojeći do sedam. Ovo nije nekakva tlapnja što se tiče disanja, preporučeno disanje je osnovno ako želimo postići učinak eteričnih ulja. Naime, ako dišemo sporo na nos to je početak opuštanja, zrak obogaćen eteričnim uljem brže i lakše ulazi u pluća, kada zadržimo zrak on se intenzivnije vezuje u plućima na krv, a kad izdišemo polagano pratimo ritam tijela i umirujemo psihu.

Sljedeće ulje je Lavanda, ona nas snažno uravnotežuje odlična je kod nemira, kod osoba sklonih velikim emocionalnim oscilacijama, nervozi.  Princip primjene je identičan kao kod bergamota.  

Pačuli je vrlo moćno ulje i ima vrlo specifičan pomalo dimni miris, vjerujem da se muškarcima sviđa od prve a ženama od druge. Svakako vam ga želim preporučiti jer je njegovo djelovanje vrlo snažno i učinkovito.  Kažu da je to ulje promjene, da nam donosi snagu da se mjenjamo on je zaštitni miris hipija. Primjena je identična kao i kod gore navedenih ulja.

Evo dragi moji nadam se da sam vam pomogla oko stresa i strahova. Uživajte u ovom prekrasnom mirisnom svijetu i budite mi dobro!

Šaljem zagrljaje iz oblačne Rijeke!

 

Komentari